Welke vloer is geluiddempend?
Woont u in een bovenwoning of appartement? Mogelijk heeft u geluidsoverlast ervaren, zoals het getik van schoenen van de buren of een luidruchtig feestje terwijl de wekker om zes uur afgaat. Dit soort situaties veroorzaken onnodige irritatie. Gelukkig vermindert de juiste vloerkeuze geluidsoverlast. Ontdek in onze blog welke vloeren bijdragen aan het beperken van geluidsoverlast, zodat u in alle rust van uw woonruimte geniet.
De 10 dB geluidsnorm
In de jaren 80 kampte Nederland met woningnood, wat leidde tot de bouw van veel appartementencomplexen in diverse steden. Na de oplevering en het betrekken van de woningen ontstond echter een probleem: veel bewoners ervoeren geluidsoverlast door gehorige vloeren. Geluiden van boven- en onderburen waren voortdurend hoorbaar, wat leidde tot onbedoelde irritaties. De Nederlandse Stichting Geluidshinder kwam in actie en op basis van hun advies werd de 10 dB-norm ingevoerd. Deze norm stelt eisen aan ondervloeren om contactgeluid te verminderen. De NSG certificeert ondervloeren die voldoen aan deze geluidsreductienorm.
Is een geluiddempende vloer noodzakelijk?
In appartementen of oude woningen geldt mogelijk de verplichting om een geluiddempende vloer te installeren, vooral bij het aanvragen van een verbouwingsvergunning. Geluidsreductienormen moeten altijd nageleefd worden. Kies in zulke gevallen voor een vloer met geluiddempende eigenschappen en een bijpassende ondervloer. Informeer bij uw VvE of gemeente naar de specifieke regels en eisen voor uw woning. Dit voorkomt problemen met buren, verhuurder of VvE.
Welke vloer is geluiddempend?
We hebben onderzocht welke vloeren uitstekende geluiddempende eigenschappen hebben en deze voor u op een rijtje gezet:
PVC
Is een PVC vloer geluiddempend? Ja! Dit komt vooral door de ondervloer, want deze zorgt ervoor dat contactgeluiden zoals voetstappen, minder goed hoorbaar zijn in de ruimte eronder. Daarnaast speelt de structuur van de PVC-vloer een cruciale rol in de geluidsdemping; bepaalde varianten beschikken over een poreuze onderlaag die geluid effectief absorbeert.
Vinyl
Een andere optie is vinyl. Net als PVC is vinyl van kunststof, waardoor beide vloeren veel gelijkenissen vertonen. Het grootste verschil zit in de structuur: vinyl voelt doorgaans zachter aan, terwijl PVC steviger is. Wanneer een vinylvloer verlijmd wordt op de ondervloer, ontstaat er een strakke verbinding die de geluidsoverdracht effectief beperkt, waardoor een vinylvloer geluiddempend werkt. Vinyl is dus ook een geluiddempende keuze.
Laminaat
Laminaat krijgt vaak onterecht het label ‘niet-geluiddempend’, terwijl innovaties de prestaties aanzienlijk hebben verbeterd. Veel mensen realiseren zich niet dat laminaat in diverse diktes verkrijgbaar is. Hoe dikker het laminaat, hoe beter het geluid wordt gedempt. Laminaat van 10 millimeter of meer biedt uitstekende geluidsreductie en is een ideale keuze voor appartementen, waar geluidsoverlast vaak een belangrijke zorg is.
Optimaliseer uw wooncomfort met een geluiddempende ondervloer
Niet alleen het kiezen van de juiste vloer is belangrijk, maar ook het vinden van de juiste ondervloer. Een goede ondervloer creëert een extra laag onder uw vloer, wat geluidsoverlast vermindert. Daarnaast biedt een ondervloer isolatie, vochtwerende eigenschappen en zorgt het voor een strakke basis. De ondervloer vangt oneffenheden op en verlengt de levensduur van de vloer. Om er zeker van te zijn dat uw ondervloer het gewenste geluiddempende effect heeft, raden we aan contact op te nemen met onze specialisten.